Sitemizde 18 Kategoride Toplam 51 Yazı, Bu Yazılara Yazılmıs Toplam 132 Yorum Bulunmaktadır.

Php Temel Kodları



Bir programlama diline girişte bilinmesi gereken en temel ve en sık kullanılan komut ve kodlamalar çok iyi idrak edilmeli ve ne yaptığı kesinlikle doğru algılanmalı. Şimdi en temel kabul edilecek komutları sıralayalım ve inceleyelim.

1. Standart Yazdırma Değeri "echo"
2. Temel Tanım değeri "$"
3. Bir alt satıra geçiş değeri "n"
4. Dosya ihraç değeri "include"


1. Standart Yazma Değeri "echo"


Bu değer vasıtası ile herhangi bir metin değerini tarayıcıda götüntületebiliriz. Kullanımı oldukça basittir. Örneklerle gösterelim ;

Kod:


<?echo "Sınır Tanımayan Metin";<br /> ?>

Görüldüğü üzere burada "

Şimdi bu komutu bir notePat vasıtası ile .php uzantısı ile yazalım ve "C:apachehtdocsilk.php" adıyla kaydedelim.
Şimdi İnternet Explorer'ımızı açarak "127.0.0.1/ilk.php" yazıp enter'lıyalım. Karşımıza "Sınır Tanımayan Kodlar" yazısı gelecektir.

Burada herzaman çift tırnak kullanmayabiliriz. Aynı işlemi tek tırnak ilede yapmak pekiala mümkün.

Kod:

<?echo 'Sınır Tanımayan Metin';?>
Görüldüğü gibi aynı işlemi tek tırnak ile yaptık. Sonuç aynıdır. Buradaki fark " işareti ile belirtilen metin yorumlanır. Bu metinlerin arasına değişken değerleri yerleştirebiliriz. Örneğin ;

Kod:

<?$rakamla="1 2 3";$yaziyla="bir iki uc";echo "Sayalım $deneme Bitti. Simdi yaziyla $yaziyla Buda bitti.";?>

Yukarıdaki komutları ilk.php dosyasının içerisine yazalım ve yine tarayıcımızdan görüntüleyelim. Karşımıza "Sayalım 1 2 3 Bitti. Simdi yazıyla bir iki uc Buda bitti." değeri gelecektir. Çift tırnak kullanarak hem metin hemde değişken değerlerini bir arada kullanabiliyoruz. Aynı şeyi birde tek tırnak ile deneyelim.


Kod:


<? $rakamla="1 2 3";$yaziyla="bir iki uc";echo 'Sayalım $deneme Bitti. Simdi yazıyla $yaziyla Buda bitti.';?>

Şimdi deneyelim alacağımız yanıtı. "Sayalım $deneme Bitti. Simdi yazıyla $yaziyla Buda bitti." Gördüğümüz gibi Tek tırnak kullanırsak yazdıracağımız değeri sunucu tarafı denetlemeden bize gönderir. Çift tırnak ise metin değerlerini sınar ve içlerinde ayrıca bir değer olup olmadığını kontrol ederek çıktıyı gönderir .


2. Temel Tanım Değeri


Yukarıdaki örnekte kullandığımız değişken tanımı değeri "$" bize bir değerin sonraki komut satırlarına taşınabilmesini sağlar. Böylelikle biz bir tanım oluşturarak bu tanımı sayfa içerisinde defalarca kullanabiliriz. Sayfa içerisinde defalarca kullanılan bu değeri yalnızca $ ile tanımlanan değişken değerini değiştirerek bütün sayfadaki değerleri güncellememize olanak sağlar.

Bu değerin kullanımı ile ilgilide kimi kurallara uymamız gerekir. Örneğin, biz bu değeri tırnaklar olmaksızın atayamayız. Değerleri " çift tırnak veya ' tek tırnak ile atamalıyız ve tanımın sonuna ";" noktalı virgülü kesinlikle koymalıyız.

3. Bir Alt Satıra Geçiş Değeri "n"


Buda en temel kodlama tamamlayıcı değerlerinden biridir. Bu değer vasıtası ile rapor edilecek veri bittince bir alt satıra geçerek diğer verileri çıktı halinde göndermemize olanak sağlar. Örneğin ; .

Kod:


<?echo "1- Macera Devam Ediyorn";echo "2- Olacak Bu iş Olacak..n";?>

Bu şekilde kullanarak kodlarımızı çalıştıralım. Karşımıza İlk Sırada "1- Macera Devam Ediyor" ikinci sırada ise "2- Olacak Bu iş Olacak" yazıyor.. Şimdi "n" değerlerini kaldırarak deneyelim..


Kod:


<?echo "1- Macera Devam Ediyor";echo "2- Olacak Bu iş Olacak..";?>

Görüldüğü gibi karşımızda "1- Macera Devam Ediyor2-Olacak Bu iş Olacak.." yazıyor.

4. Dosya ihraç değeri "include"


Php kodlarınızın içerisine hazırda bulunan bir diğer php dosyasını veya herhangi bir txt dosyasını ekliyebiliriz. Bunu bize include deyimi sağlar. Bu deyimi aşağıdaki gibi kullanabiliriz. Örneğin içerisinde Php kodlar bulunan ust.php diye bir dosyamız, birde html kodlarının bulunduğu ust.txt diye bir dosyamız olsun.

Kod:


<?include "ust.php";include "ust.txt";?>

Burada aynı dizin içerisinde bulunan ust.php ve ust.txt dosyasını ihraç ediyoruz.

5. Sonuç


Aslında sonuç çok açık. Php Programlama dili her nekadar zor denilsede görüldüğü üzere gayet pratik ve işlevseldir. Genel itibari ile mantık doğru şekilde benimsenirse Php ile komplike sayfalar yapabilmek için toplam 5 - 8 Saat arası yoğun bile sayılamıycak bi tempoyla öğrenilebilir. Yapmanız gereken kendinize özgü çalışma notları hazırlayarak sık aralıklarla pratikler yapmak olacaktır. Günde yarım saat - kırk dakika arası bir alıştırma ile bir veya iki haftada çalışma notlarına bile ihtiyacınızın kalmayacağını göreceksiniz.

"Php Temel Kodları" Adlı Yazı İcin 0 Yorum:


Copyright 2013 | full indir - full oyun indir - full film indir - full program indir - tarayıcı indir