Sitemizde 18 Kategoride Toplam 51 Yazı, Bu Yazılara Yazılmıs Toplam 132 Yorum Bulunmaktadır.

21 yaşında 1 milyar doları geri çevirmek



Hepimizin hayatında önemli noktaları vardır, bazılarının ki karşısına daha erken çıkar bazıları ise uzun süre beklemek zorunda kalırlar. 1984 yılında New York’ta doğan Mark Zuckerberg için hayatının en önemli kararını verme zamanı çoğumuzdan biraz daha erken, henüz 22 yaşındayken karşısına çıktı. Henüz sadece 2 yıl önce kurduğu internet sitesi için o dönemin en büyük internet şirketlerinden biri olan Yahoo akıl almaz bir teklif yapmıştı. Yahoo, Facebook’u 1 milyar dolar karşılığında satın almak istiyordu.
O dönemlerde Facebook’un 8 – 9 milyon civarında önemli sayılabilecek bir kullanıcısı vardı ve 30 milyon dolar civarında gelir üretiyordu. Teklif geldiği dönemde Facebook’un yönetim kurulu sadece üç kişilik ufak bir ekipten ibaretti. 1 milyar dolarlık teklifi değerlendirmek üzere Genç Zuckerberg, ve Facebook’un yatırımcılarından Jim Breyer ile Peter Thiel bir araya geldiler.
Thiel, SXSW’da işte o günü anlattı…
Thiel’in Inc.com’da yer alan sözleri söyle başlıyor: “Breyer ve ben parayı almaya daha yakındık, fakat Zuckerberg toplantıya ‘bu bir çeşit formalite, hızlı bir kurul toplantısı, 10 dakikadan uzun sürmemeli. Tabi ki bu noktada satmayacağız’ diyerek başladı”.
22 yaşındaki Zuckerberg’in bu çıkışı görünüşe göre Facebook’un iki tecrübeli yatırımcısını biraz şaşırtmış. Thiel Zuckerberg’i ikna etmeye çalıştıklarını söylüyor; “Şirketinin yüzde 25’i senin. Bu parayla yapabileceğin çok şey var”.
“Yahoo 1 milyar dolar teklif ederse…”

Fakat genç Mark bu yaklaşımdan pek de etkilenmemiş: “Bu parayla ne yaparım bilmiyorum. Muhtemelen yeni bir sosyal ağ sitesi açarım. Ama hali hazırda var olanı seviyorum”. Toplantı ise Zuckerberg’in şu sözleri ile sona ermiş: “Yahoo’nun gelecekle ilgili net bir fikri yok. Henüz var olmayan bu şeyi net olarak değerleyemiyorlar, bu yüzden de gerçek değerinin altında bir değer biçiyorlar”.
Thiel, kurucunun kararına uyduktan sonra çok eleştiri de almış. “22 yaşında birini CEO koltuğuna oturtursan olacağı bu” diye başlayan, “Nasıl olur da bir CEO şirketini satacağı zamanı bilemez” diye devam eden eleştirilere rağmen bugün gelinen noktada Zuckerberg de, onun kararına uyan Thiel ve Breyer de haklı çıkmış durumdalar.
Thiel o dönemki kararı mantıklı bir şekilde açıklamakta zorlandığını söylüyor. Bulabildiği tek mantıklı açıklama ise Yahoo’nun 1 milyar dolarlık teklifi üzerine kurulu. “Yahoo eBay ve Google’a da ayrı ayrı 1 milyar dolarlık teklifler yapmıştı. İki teklif de geri çevrildi ve her iki karar da doğru çıktı. Bu sayede en azından ‘Biz doğru olanı yaptık çünkü Yahoo ne zaman 1 milyar dolarlık bir teklif yapsa doğru olan geri çevirmektir’ gibi bir savunma yapabiliyorum” diyor

" 21 yaşında 1 milyar doları geri çevirmek" Adlı Yazı İcin 0 Yorum:


Copyright 2013 | full indir - full oyun indir - full film indir - full program indir - tarayıcı indir